Polygandron

telefon: +420 212 240 290 | e-mail: biopreparaty@biopreparaty.eu

slogan

Účinná látka

 

POLYVERSUM-POLYGANDRON®


Ekologie mikroorganismu Pythium oligandrum

Proniká svými vlákny do buněk hostitele (kvasinky, houby) a čerpá z něho pro svoji výživu potřebné látky. Na podkladě výživové a prostorové kompetice tak potlačuje fytopatogenní houby.

 

 

Taxonomická klasifikace

Taxon

Latinský název

říše

Chromalveolata

kmen

Heterokontophyta

třída

Oomycetes

řád

Pythiales

čeleď

Pythiaceae

druh

Pythiumoligandrum

kmen

M1

 


 

Mechanismy účinku

Pythium oligandrum je mikroorganismus původně izolovaný z volné půdy. Hlavním mechanismem účinku proti houbovým chorobám je mykoparazitismus, při kterém Pythium oligandrum za pomoci hydrolytických enzymů rozkládá stélky fytopatogenů a takto získané živiny využívá pro vlastní výživu. Dalším způsobem účinku Pythium oligandrum je indukce rezistence vůči chorobám nadzemních částí v ošetřené rostlině a také její růstová stimulace. Těchto efektů je dosaženo produkcí sekundárních metabolitů Pythium oligandrum v kořenovém systému ovlivňujících fyziologii rostliny. Obecně se dají mechanismy účinku shrnout do následujích tří bodů:


  1. Mykoparazitismus houbových patogenů a oomycet
    Pythium oligandrum
    přímo napadá patogenní mikroorganismus a enzymatizky ho rozkládá.
  2. Indukovaná rezistence k listovým a jiným chorobám rostlin (oligandrin)
    Pythium oligandrum
    inhibuje růst a vývoj patogenních mikroorganismů, protože stimule mechanismus tvorby morfologických a biochemických bariér v rosltinných pletivech.
  3. Stimulace růstu (tryptamin)
    Pythium oligandrum indukuje v rosltině produkci růstově stimulujících látek a nepřímo tak zvyšuje příjem fosforu a mikroprvků rostlinou.

 

Jste zde: Úvod - O produktu - Účinná látka